تصمیم به بچه دار شدن و به دنیا آوردن یک انسان، اقدامی بزرگ و شجاعانه است. اگر تصمیم گرفته اید که صاحب فرزند شوید به شما تبریک می گوییم. اما این کار نیاز به برنامه ریزی و مراقبت های مهمی دارد که از چند ماه قبل باید آنها را انجام دهید تا بتوانید یک بارداری همراه با آرامش را بگذرانید و فرزند سالمی به دنیا بیاورید. در این مطلب با اقدامات ضروری قبل از بارداری آشنا خواهید شد.
فهرست موضوعات
مراجعه به پزشک زنان و انجام آزمایش های لازم
حداقل ۳ ماه قبل از اقدام به بارداری باید به پزشک خود مراجعه کنید تا یک سری آزمایشات روتین قبل از بارداری و معاینات لازم را انجام دهید.
لیست آزمایشات ضروری که از اقدامات ضروری بارداری است عبارتند از:
- بررسی کم خونی
- تعیین گروه خونی مادر
- نوع Rh
- آزمایشات تیروئیدی
- قند خون
- پرولاکتین خون
- سطح ویتامین د ۳ ( D3)
- بررسی عفونتهای ویروسی
- سرخجه
- توکسوپلاسموز
- سایر بیماریهای ویروسی
- آزمایشات ادرار که باید انجام دهید و در صورت نرمال بودن این آزمایشات اجازهی بارداری دارید.
- در صورتی که خانم طبق دستورالعمل کشوری بر علیه هپاتیت ایمن نشده است، یا شک دارد: آزمایش HBsAg .(هپاتیت) بهتر است آزمایش تیرویید نیز انجام شود .
درصورتیکه به بیماریهای مزمن نظیر آسم، دیابت یا فشار خون دچار باشید که پیش از بارداری قابل کنترل است، پزشک شما را به یک متخصص ارجاع خواهد داد. همچنین ممکن است معاینۀ لگن و زنان و تست پاپاسمیر نیز انجام شود.
بیشتر بخوانید: آزمایش پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
وزن مناسب برای اقدام به حاملگی
داشتن یک رژیم غذایی مناسب و ورزش قبل از بارداری، کمک چشم گیری به داشتن وزن مناسب خواهد کرد. بارداری در زنانی که زیاد چاق یا لاغر نباشند، راحتتر پیش میرود.
زنانی که قبل از بارداری اضافهوزن دارند، بیشتر در معرض خطر دیابت یا فشارخون بالا در دوران بارداری قرار میگیرند و احتمال این که نوزادشان از طریق سزارین به دنیا بیاید بسیار بیشتر است.
زنانی که در بارداری کمبود وزن دارند، در معرض به دنیا آوردن نوزادانی بسیار کوچک (کمتر از وزن تولد) هستند.
مصرف اسید فولیک و مولتی ویتامین
معمولا پزشک زنان با بررسی آزمایش های شما، اسید فولیک و مولتی ویتامین را قبل از بارداری برایتان تجویز می کند. طی کردن یک بارداری سالم به شدت به ویتامین ها و مواد مغذی ذخیره شده در بدنتان بستگی دارد.
همچنین فولیک اسید مانع ایجاد نقص های دستگاه اعصاب جنین در اوایل بارداری می شود.
بیشتر بخوانید: ترکیبات آرایشی مضر برای استفاده در دوران بارداری
غذای سالم بخورید
برای اینکه دوران بارداری سالمی را سپری کنید باید سبک زندگی سالمی داشته باشید و مصرف میوه، سبزی، ماهی، مغزها و مواد غذایی طبیعی را در اولویت قرار دهید و دور غذاهای مضر مثل سرخکردنیها، انواع فستفود، سوسیس و کالباس و تنقلات پرکالری خط بکشید.
سعی کنید هر روز حداقل ۲ فنجان میوه و ۲ فنجان سبزیجات همچنین مقدار زیادی غلات کامل (سبوس دار) و غذاهایی که کلسیم بالایی دارند مانند شیر، آب پرتقال کلسیم دار و ماست بخورید. همچنین مصرف ماهی را جزو برنامه ثابت هفتگی خود قرار دهید.
به دندانپزشک مراجعه کنید
قبل از اقدام به بارداری از سلامت دندان های خود مطلع شوید. افزایش پروژسترون و استروژن در بدن در طول دوران بارداری می تواند موجب واکنش متفاوت لثه نسبت باکتری و در نتیجه تورم ،خونریزی و نرمی لثه بشود.
شواهد نشان می دهند که بیماری پریدنتال یا عفونت باکتریایی لثه می تواند منجر به زایمان زودرس و تولد بچه های کم وزن بشود. علاوه بر این در دوران بارداری شما نمی توانید بسیاری از کارهای مربوط به دندانپزشکی را انجام دهید و این دردها می تواند برای شما بسیار آزاردهنده باشد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با علائم زودهنگام نشان دهنده بارداری
دوران طلایی تخمک گذاری و بارداری را شناسایی کنید
زمان تخمک گذاری یک یا چند تخمک از تخمدان زنان جدا می شود و بهترین شرایط و زمان مناسب برای لقاح به وجود می آید.
در هر دوره پروید (قاعدگی) تخمک شروع به وجود آمده و شروع به رشد می کند. هنگامی که به رشد کافی رسید از تخمدان جدا شده با سرعت به طرف لوله فالوپ در زهدان (رحم) به حرکت در می آید. برای بالا بردن احتمال حاملگی و لقاح باید بتوانید زمان تخمک گذاری خود را تشخیص دهید.
برای خانمهایی که یک دوره کامل آنها ۲۸روز طول میکشد، ده الی چهارده روز بعد از شروع قاعدگی، معمولا روز تخمکگذاری است. برای استفاده از این روش، شما باید بدانید دوره کامل شما معمول چند روز طول میکشد البته از دستگاههای محاسبه تخمکگذاری نیز میتوانید استفاده کنید.
مصرف سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن و یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار موجب بروز نقایص مادرزادی به ویژه در ریه جنین می شود. علاوه بر این می تواند شانس شما را برای باردار شدن کاهش دهد.
کافئین را در رژیم روزانه خود محدود کنید. سعی کنید تا حد امکان از قهوه یا چای بدون کافئین استفاده کنید.
اگر داروی خاصی مصرف می کنید حتما باید با پزشک خود در رابطه با مصرف آن دارو مشورت کنید. مصرف برخی داروهای خاص در دوران بارداری می تواند موجب نقص های جدی برای جنین و یا مشکل در زایمان شود
روش های جلوگیری از بارداری را کنار بگذارید. برخی از قرص هایی که برای جلوگیری از بارداری مصرف می شوند اثرات هورمونی دارد و زمانی حدودا یک الی دو ماه لازم دارند تا اثر آنها از بدنتان خارج شود.
قبل از اقدام به بارداری ورزش را جزو برنامه روزانه خود قرار دهید. ورزش کردن باعث می شود بدن شما آمادگی بیشتری برای تغییرات دوران بارداری داشته باشد همچنین باعث کاهش استرس و مدیریت بهتر این دوران می شود.
داروهای مصرفی خود را با پزشکتان در میان بگذارید و هرگونه خطرات محیطی ای که احتمالا در محل کارتان با آن روبرو باشید نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد.
از سابقه پزشکی خانواده و نزدیکان خود اطلاعات کافی جمع آوری کنید و به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتی که در بارداری های قبلی، سقط جنین و یا زایمان پیش از موعد داشتید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
پیش از بارداری مصرف نوشیدنیهای الکلی را کلا کنار بگذارید، زیرا اثرهای مخرب مصرف الکل حتی به میزان بسیار کم نیز بر جنین کاملا مشخص نیست.
در رابطه با کلاسهای آمادگی بارداری و زایمان اطلاعات لازم را کسب کرده و مرکزی را جهت آموزش برای خود انتخاب کنید.
سعی کنید تا جایی که ممکن است عوامل استرس زا و غیر ضروری زندگی خود را کاهش دهید.