ماموگرافی یک روش تصویربرداری از سینه است که در آن از اشعه ایکس با دز پایین استفاده می شود. هدف از انجام ماموگرافی تشخیص سرطان سینه در مراحل ابتدایی است که کار درمان هم در این مرحله بسیار ساده تر است.
در این تکنیک، بافت سینه افراد توسط دستگاه و به کمک اشعه ایکس اسکن میشود تا در صورت مشکوک شدن پزشک به سرطان سینه، آزمایشات تکمیلی صورت بگیرند. با انجام به موقع ماموگرافی و به صورت غربالگری می توان تا ۲ سال زودتر، قبل از اینکه بیمار یا پزشک چیزی را احساس کند، متوجه سرطان سینه شد و با درمان های ساده تر، سرطان سینه را درمان کرد.
فهرست موضوعات
چه افرادی باید ماموگرافی سینه انجام دهند؟
مناسب ترین زمان برای شروع ماموگرافی در سن ۳۵ سالگی است و بعد از ۴۰ سالگی بهتر است سالی یکبار انجام گیرد و ۵۰ سال به بعد نیز هر ۲ سال یکبار.
طبق توصیه پزشکان افرادی که سابقه این بیماری در اطرافیان نزدیک خود داشته اند از ۲۵ سالگی معاینات مداوم و حتی خود آزمایی را نیز، روز بعد از اتمام سیکل ماهانه انجام دهند.
ماموگرافی نیز ممکن است به عنوان یک آزمایش تشخیصی برای کسانی صورت گیرد که دارای علایم یا نشانه های سرطان پستان هستند و شامل :
- داشتن یک غده در پستان و یا یک برآمدگی در زیر بغل
- داشتن قسمت متورم و ضخیم از سینه
- بافت چاله ای در پوست سینه
- تغییر در اندازه یا شکل سینه
- احساس سنگینی در یک سینه
- تو رفتن نوک سینه
- ترشحات نوک سینه
- درد پستان
- قرمزی، جوش یا خارش پستان و یا نوک سینه (علایم ممکن سرطان سینه التهابی یا بیماری پاگت پستان)
ماموگرافی چگونه انجام می شود؟
تکنسین از شما می خواهد از کمر به بالا لخت شوید و پیراهن مخصوص بپوشید.
هر سینه بر روی صفحه پرتو ایکس مسطح قرار می گیرد. سپس کمپرسور پستان را فشار می دهد تا بافت را صاف کند. این عکس یک تصویر واضح تر از پستان را فراهم می کند. به دلیل پخش شدن بافت سینه، ناهنجاری های کوچک که امکان دارد در داخل بافت پنهان بماند، کاملا دیده خواهد شد.
پزشک از شما خواهد خواست که نفستان را در سینه برای چند ثانیه حبس کنید تا اشعه ایکس تابانده شود. در این زمان رادیولوژیست نیز به داخل اتاق کنترل می رود تا دستور تاباندن اشعه ایکس را صادر کند.
ممکن است مقدار کمی فشار یا ناراحتی احساس کنید، اما معمولاً کوتاه است.
در طی این فرآیند، پزشک تصاویر را مرور خواهد کرد. آن ها ممکن است تصایر بیشتری را تجویز کنند، تا دیدگاه های متفاوتی را نشان دهند و اگر چیزی نامشخص است به آن توجه بیشتری دارد.
در زمان تصویربرداری به دلیل اینکه از پدل های پلاستیکی به منظور فشرده سازی استفاده می شود، معمولا احساس درد در ناحیه سینه کاملا طبیعی است. بعضی از خانم ها که سینه های حساس تر با بافت متراکم دارند معمولا احساس ناخوشایندی را تجربه می کنند.
نکاتی که هنگام انجام ماموگرافی باید رعایت کنید:
- بانوان بهتر است که از لباسهای راحتی استفاده کنند تا کمترین مشکل را در در حین انجام این فرآیند تجربه نمایند.
- نباید ماموگرافی را در روزهای نزدیک به قاعدگی و یا در زمان خونریزی انجام داد. زیرا میزان حساسیت بافت سینه در دوران قائدگی افزایش مییابد و انجام دادن ماموگرافی در این دوره زمانی میتواند موجب احساس بیشتر درد و ناراحتی شود.
- بهترین زمان برای انجام ماموگرافی، اولین هفته پس از عادت ماهانه است.
- بهتر است از مواد ضد تعریق، پودر بدن، عطر و یا هر نوع پماد یا کرم در زیربغل و سینه ها استفاده نکنید. زیرا بعضی از این مواد می تواند در نتیجه ماموگرافی تأثیر بگذارد.
- در زمان بارداری و شیردهی قادر به انجام ماموگرافی نخواهید بود.
- تصاویر و اطلاعات قبلی ماموگرافی خود را به همراه داشته باشید و به رادیولوژیست نشان دهید. این کار بسیار در مقایسه شرایط قبلی شما با نتایج الان تصویربرداری به ماموگرافیست کمک می کند.
- وجود پروتز پستان نیاز به توجه بیشتر پزشک در مورد نحوه انجام ماموگرافی را دارد. به دلیل حساس بودن بافت پروتزی و امکان پاره شدن در هنگام ماموگرافی باید قبل از شروع آن از پاره نبودن پروتز مطمئن شد زیرا که به خاطر فشار در ماموگرافی امکان پخش سیلیکون و آب نمک پروتز داخل پستان می باشد و در زمان کنار زدن پروتز برای ماموگرافی ممکن است احساس درد در فرد به وجود بیاید.
بیشتر بخوانید:
زخم دهانه رحم چیست/ فریز کردن دهانه رحم
علائم بهم ریختگی هورمون های زنانه
همه آنچه که خانمها درباره سرطان تخمدان باید بدانند