
روز چهارشنبه یعنی ۲۵ دسامبر مسیحیان سراسر دنیا کریسمس را جشن گرفتند. کریسمس یکی از اعیاد مذهبی پیروان مسیح و در واقع روز تولید حضرت عیسی مسیح است. همه ساله در کشورهایی که دین رسمی آنها مسیحیت است کریسمس به صورت جشن های بسیار گسترده گرامی داشته می شود. کریسمس ۱۲ روز به طول میانجامد و روز اول آن نیز ۲۵ ماه دسامبر مصادف با ۴ دی ماه است
جشن سال نو میلادی با جشن کریسمس تفاوت دارد. همان طور که گفتیم جشن کریسمس گرامیداشت روز میلاد حضرت عیسی می باشد اما جشن سال نوی میلادی با به پایان رسیدن ماه دسامبر (یک سال تقویمی) و شروع سال جدید در اول ژانویه برگزار می شود.
فهرست موضوعات
اما چرا کریسمس را روز ۲۵ دسامبر جشن می گیرند؟
طبق آنچه که در کتب تاریخی ذکر شده تاریخ تولد حضرت مسیح به طور دقیق مشخص نیست و این مساله سال ها در میان مسیحیان مورد بحث بود. ابتدا تاریخ تولد مسیح را ۶ ژانویه مصادف با روز مرگ او می دانستند زیرا اعتقاد داشتند پیامبران در همان روزی از دنیا می روند که متولد شده اند. اما تا پیش از قرن چهارم تاریخ این مناسبت به روز ۲۵ دسامبر تغییر یافت. در رابطه با علت تغییر این تاریخ اطلاعات زیادی در دست نیست اما یکی از مهمترین نظریهها این است که در این تاریخ طول مدت تابیدن نور آفتاب در نیم کره شمالی بیشتر میشود و از آنجایی که لقب حضرت عیسی (ع) نیز “نور جهان” است، ۲۵ دسامبر را انتخاب کردند.
برخی از آداب و رسوم کریسمس
حتما نام کریسمس ایو Christmas Eve هم به گوشتان خورده است. کریسمس ایو به شب قبل از فرارسیدن کریسمس یعنی شب ۲۴اُم ماه دسامبر گفته میشود. این شب با ناقوس کلیسا شروع می شود و یکی از رسوم آن تهیه شام مخصوص (بوقلمون) و جمع شدن اعضای خانواده دور هم است.
یکی دیگر از مهم ترین سمبل های کریسمس، آویزان کردن حلقه گل است که پای ثابت تزئینات ایام کریسمس محسوب می شود. حلقه ی گل از گیاهان همیشه سبز مختلفی ساخته می شود که نماد زندگی پیوسته هستند و فرم دایره شکل آن هم که هیچ ابتدا و انتهایی ندارد سمبل جاودانگی خداوند است.
بیتردید یکی از مهمترین نمادهای کریسمس، درخت کاج معروف آن است، درختی همیشه سبز که برای تزئین آن از ستاره، گوی های رنگارنگ، رشته های رنگی و هدایای مختلف استفاده می کنند.
آداب و رسوم کریسمس و سال نو میلادی در ایران
مانند مسیحیان سراسر دنیا، مسیحیان و ارامنه ایران نیز در آخرین روزهای دسامبر، خود را برای رسیدن سال نو آماده میکنند و در تدارک آداب و آیین های سال نو هستند. مغازه ها و فروشگاه های لوازم تزئینی و گل فروشی ها نیز این روزها لوازم و وسایل تزئینی سال نو میلادی و درخت کاج کریسمس را به فروش می رسانند.
مسیحیان ایرانی به دو دسته اصلی ارمنیها و آشوریها تقسیم میشوند که گرامیداشت آئینهای کریسمس آنها با هم تفاوت دارد.
تاریخ برگزاری عید کریسمس برای ارمنیها روز ششم ژانویه است، ولی این روز را بیشتر مسیحیان در کشورهای مختلف در ۲۵ دسامبر هر سال جشن میگیرند
مسیحیان آشوری از ۲۵ روز مانده به میلاد مسیح روزهای با عنوان روزه پرهیز میگیرند و در این مدت از صرف گوشت و لبنیات دوری میجویند. پس از فرا رسیدن ۲۵ دسامبر (چهارم دی)، آشوریان روزه خود را به پایان رسانده و با حضور در کلیسا، مراسم عشای ربانی به جای میآورند.
آئین آشوریها به این ترتیب است که روز چهارم دی ماه (۲۵ دسامبر)، مردم برای دید و بازدید و عرض تبریک به روحانیون آشوری به کلیساها میروند و فردای آن روز، روحانیون هستند که به دید و بازدید هم کیشان خود میروند. از نکات قابل توجه دیگر این است که برخلاف همه مسیحیان که روز اول ژانویه را به عنوان آغاز سال نو میدانند، سال نو آشوریها در ماه نیسان و همزمان با مراسم ۱۳ فروردین ایرانیها است.
همچنین غذای عید کریسمس ارمنیهای ایران با غذای کریسمس مسیحیان دیگر متفاوت است. غذای ارمنی در شب کریسمس (ششم ژانویه) نه بوقلمون، بلکه برنج و کوکوسبزی و ماهی است که برخی از آنها این تفاوت در غذا را متأثر از فرهنگ و سنت ایرانی میدانند.