با وجود اینکه خواب کافی یکی از ضروریات جسمی سالم و پرانرژی است، از طرفی، بیش از حد خوابیدن و تمایل به داشتن خواب زیاد نیز خود میتواند علامت برخی بیماریها باشد. در افراد بزرگسال بالای ۱۸ سال بین ۷ تا ۹ ساعت خواب نیاز طبیعی بدن می باشد.
بیشتر افراد تصور می کنند همیشه علت اصلی خواب آلودگی، کم خوابی شب گذشته است، البته این می تواند یکی از دلایل باشد اما خستگی زیاد همیشه از بی خوابی ناشی نمی شود بلکه عوامل دیگری هم هستند که ناگهان انرژی تان را به صفر می رسانند و شما دیگر نمی توانید چشم هایتان را باز نگه دارید.
یکی از دلایل عمده پرخوابی و خواب آلودگی در طول روز را میتوان وارد نشدن به مرحله خواب عمیق دانست، زیرا چنین افرادی خواب آرامی ندارند. بسیاری از افراد ساعت های طولانی را در خواب هستند و شب را به طور کامل می خوابند اما به دلیل عمیق نشدن خوابشان، در طول روز احساس خواب آلودگی و کسالت می کنند.
فهرست موضوعات
دلایل خستگی و خواب آلودگی زیاد در طول روز
عفونت ها
گاهی ممکن است عفونتی در بدن شما در حال گسترش باشد بدون آن که شما متوجه آن باشید یا پزشک تشخیص داده باشد. مثلا در بیماری مربوط به سیستم ایمنی، عفونت ممکن است خود را به شکل خستگی شدید بروز دهد.
بیماری تیروئید
خستگی، عدم تعادل رفتاری، تغییر در اشتها و … از عوارض بیماری تیروئید هستند که بالطبع روی کیفیت خواب شما هم تاثیر می گذارند. برای درمان پیشنهاد می شود که غذاهایی با کربوهیدرات کمتر و چربی طبیعی بیشتر مصرف کنید. در غذاهایتان بیشتر از ید استفاده کنید و در صورت تجویز پزشک از قرص های مکمل استفاده کنید.
آلرژی ها
جالب است بدانید هیستامین و دیگر ترکیب های شیمیایی که بدن برای مقابله با آلرژی ترشح می کند، خواب آور هستند.از سوی دیگر سرفه، عطسه ناشی از بوییدن یک گل یا التهاب دستگاه تنفسی به دلیل ورود هاگ ها به درون بینی سبب بی خوابی می شود.
کم خونی
اصلی ترین کار گلبول های قرمز رساندن اکسیژن از ریه ها به دیگر ارگان ها است. وقتی فردی دچار کمبود گلبول قرمز می شود یا اختلالی در عملکرد گلبول ها پیش می آید فرد دچار کم خونی شده و در ضمن به قدری احساس خستگی می کند که از انجام کارهای معمول روزمره برنمی آید.
افسردگی
افسردگی از دیگر عوامل پرخوابی به شمار میرود. زمانی که شخصی با داشتن خوابی کامل باز هم تمایل به خوابیدن دارد، میتواند یکی از نشانههای ابتلا به افسردگی باشد. علائم افسردگی از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و برخی با خوابیدن زیادی آن را نشان میدهند. در واقع، خوابیدن فرآیندی برای رهایی از دغدغههای ذهنی است.
به هم ریختگی هومورنی
در زنان، کاهش هورمون استروژن در اغلب موارد می تواند سبب کاهش وزن و خستگی و عدم اشتیاق شود.
دندانقروچه، قفل شدن دندانها
دندانقروچه باعث سفت شدن عضلات صورت و گردن میشود و برای همین حالت ریلکسیشن عضلات که ویژگی خواب عمیق است را از بین میبرد؛ در واقع بدن درگیر حرکاتی میشود که به جای آرامش، برایش خستگی به ارمغان میآورند.
درمان های غیردارویی برای درمان مشکلات خواب
– قبل از خواب از محرکهایی مانند کافئین یا نیکوتین استفاده نکنید.
– از غذاهایی که محرک ترشح اسید معده هستند مانند غذاهای خیلی چرب، پرادویه، نوشیدنیهای پر از شکر، مرکبات قبل از خواب نخورید.
– دو ساعت قبل از خوابیدن چیزی نخورید.
– در طول روز به اندازه کافی آب و مایعات بنوشید.
– توجه داشته باشید که در طول روز نور خانه به اندازه کافی باشد و در هنگام شب اتاق خواب را تاریک کنید.
– یک برنامه روتین برای خوابتان تنظیم کنید که در آن سر ساعت مشخصی بخوابید. معمولا خوابیدن بعد از نیمه شب، کیفیت خواب را کاهش می دهد.
– برای داشتن یک خواب راحت دمای اتاق خواب را تنظیم کنید.
– قبل از خوابیدن از گوشی یا تبلت استفاده نکنید.
– رختخوابی را انتخاب کنید که زیاد سفت یا نرم نباشد و روی آن احساس آرامش کنید.
– از قرار دادن تلویزیون و رایانه در اتاق خواب جداً خودداری کنید.
برای به موقع بیدار شدن چه کنیم؟
همه موارد بالا را در خودتان بررسی کنید و سعی کنید اگر مشکلی داخل بدنتان وجود دارد آن را برطرف کنید و سبک زندگی خود را اصلاح کنید.
برای اصلاح سیستم خواب، تصمیم خودتان را بگیرید. برای روز اول، به هر روشی که بتواند شما را سر ساعت بیدار کند متوصل شوید. چند ساعت زنگدار را تنظیم کنید و در جاهای مختلف خانه بگذارید. از دوست و یا همسرتان بخواهید با شما تماس بگیرد. باید به محض بیدار شدن از جای خود بلند شوید و فرصت دوباره به خواب رفتن به خودتان ندهید. بعد از بیدار شدن در طول روز خود را در شرایطی قرار دهید که نخوابید حتی اگر خیلی خوابتان می آید. خواهید دید که آن شب زودتر از همیشه به خواب می روید.
فراموش نکنید که عادات، اکتسابی هستند و هرچند تغییر دادن آن در ابتدا مشکل به نظر می رسد، اما به خصوص در مورد خواب، الگوهای تازه سریع جا می افتند و شما پس از چند روز متوجه می شوید که به موقع و بدون نیاز به شنیدن زنگ ساعت از خواب بیدار شده اید.
برگرفته از hidoctor.ir , yjc.ir